Tuzsuz Rejim


Doktorunuz size tuzsuz bir rejim vermiş ise, bu size başlangıçta fazlasıyla zor gelebilir, fakat daha sonra alışırsınız. Biz de sizlere, daha çabuk alışmanız için birkaç öğüt vermek istiyoruz.

Yasak olanlar: Normal ekmek, normal gevrek, pasta, bisküvi, reçel çeşitleri, meze çeşitleri, hazır çorbalar, konserve çeşitleri, hazır sos ve yemekler, kabuklu deniz mahsulleri, peynirler (tuzsuz beyaz peynir hariç), zeytin, hardal, mayonez, maden suyu, bira ve her türlü gazoz, karbonat, sülfat dösudlu ilâçlar. Süt için doktora danışın, özel bir nitelik gösteren süt, şahsa göre değişik şekilde uygulanabilir. Deniz balığı, nehir balığından daha tuzlu olmadığı için, yasak sayılmaz. Midye ve istiridye gibi kabukluların ise içinde deniz suyu bulunduğundan tuzsuz rejimde verilmezler.
Fakat unutmayın ki, eczanelerde tuzun yerine kullanılacak, sodyumsuz tuz bulabilirsiniz. Tadı normal tuzdan biraz değişikse de kısa zamanda alışırsınız. Çoğu fırınlar, sipariş üzerine tuzsuz ekmek yapar. Bazı yemekler, özellikle düdüklü tencere gibi kapalı yerde pişenler, tuzsuz yenebilir: Örneğin patates.
İzleyeceğiniz rejimi dürüstçe ve kendinizi kandırmadan sürdürmelisiniz. Düzensiz veya yetersiz izlenen tuzsuz rejimin hiçbir yararı olmaz. Bunu anlamak çok kolaydır, çünkü organizmanın günlük tuz ihtiyacı 1 gramdır. Bu bir gramı vücut ihtiyacı için saklar, gerisini atar. Normal rejimde, insan 10-15 gram tuz alır. Öyleyse günde 15 gram yerine 10 gram tuz almakla tuzsuz rejim yapılmış sayılmaz. Tuzsuz rejim, organizmayı tuzdan mahrum bırakmaktır. Tuzsuz rejimi İyi sürdürseniz bile, bir gün yiyeceğiniz biraz ançüezle organizma hemen harekete geçer ve tuzsuz günlerin stokunu yapar.
Şunu da not edelim ki, «tuzsuz rejim» deyimi biraz aşırı kaçıyor, çünkü sodyum klorür ette, yumurtada, bazı sebzelerde ve özellikle sütte vardır; Hatta şarapta bile. Tam tuzsuz rejim meyve, pirinç gibi besinlerle olur ve çok ender verilir. Sizin durumunuz böyle değildir. Buradaki öğütler, içinde günde 500-600 miligram tuz bulunan rejimler içindir.