Bitkisel kaynaklı besinler, çeşitli kronik hastalıkları, özellikle
koroner, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerini geriletiyor.
Akdeniz yemeklerinin büyük bir kısmını sebzeler oluşturmaktadır. Yıl boyu
her mevsimde bol olan sebze sıkça yenilir. Yemek hazırlanırken mümkün
olduğunca yiyeceğin doğallığını bozmadan pişirmeye özen gösterilir.
Yemeklerde ağız tadı önemli olduğu kadar, görünüşe de çok önem verilir ve
göze hitap etmesi için doğal garnitürlerle (yeşil veya siyah zeytin,
yeşil sebzeler, kuru üzüm kullanılır) süslenir.
Günümüzde bitkisel kaynaklı besinlerin daha fazla yenmesi önerileri
bunları yüksek miktarda tüketen popülasyonlarda, çeşitli kronik
hastalıkların, özellikle de koroner, kalp hastalığının ve bazı
kanserlerin daha seyrek görülmesinden dolayıdır.
Akdeniz ülkelerinin sıcak iklimine ve sağlığa en uygun olan bu beslenme
şekli yaz için en uygun diyettir. Akdeniz sahillerinin damak tadının
simgesidir Bu beslenme şekli kırmızı ete az yer verir; balık, tahıl,
sebze meyve ve lif ağırlıklıdır, zeytinyağı en önemli besindir, süt
yoğurt ve peynir protein kaynağı olarak balık ile birlikte yer alır. Bu
beslenme tipi kalp damar hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk ile
uzun ve kaliteli bir yaşamın temel anahtarıdır.
Akdeniz Diyeti
Sabah
1 dilim tam çavdar ekmeği (erkekler için iki dilim)
50 gram lor peyniri
1 tatlı kaşığı zeytinyağı, kekik, pul biber, taze fesleğen
Domates, yeşilbiber, maydanoz
Şekersiz açık çay
Ara öğün
1 dilim karpuz
Öğle
1 kâse mercimek salatası
1 dilim az yağlı beyaz peynir
1 dilim tam çavdar ekmeği
Ara öğün
1 dilim peynir (erkekler için iki dilim peynir)
2 kepekli grisini (4 kepekli grisini)
5 yeşil zeytin
Akşam
6 çorba kaşığı kıymalı bezelye
3 çorba kaşığı bulgur pilavı (erkekler için 4 çorba kaşığı bulgur pilavı)
Cacık veya ayran
Ara
1 şeftali
10 fındık
Diyette dikkat edilmesi gerekenler
Gün boyunca 4-5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda
şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir.
Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8-10 bardak, erkekler için ise en
az 10-12 bardak olmalıdır. Gerekli durumlarda alkol tüketimi kadın için
haftada 2-3 kadeh, erkek için 4-5 kadeh ile sınırlandırılmalı ve şarap
tercih edilmelidir.
Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir.
Sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanılmalıdır.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 5 adet zeytin birbirinin yerine
kullanılabilir.
Bu programlar Sağlıklı Beslenme ve Diyetetik biliminin temel ilkeleri göz
önünde bulundurularak düşük aktiviteye sahip sağlıklı yetişkinler için
örnek olarak hazırlanmıştır.
Kronik rahatsızlığı olanlar ile hiç sağlık muayenesinden geçmemiş
olanların, hamilelik, emzirme dönemi gibi özel bir beslenme programı
içinde olanların hekime danışmadan veya bir beslenme uzmanı ile şahsen
görüşmeden uygulamamaları önemlidir.
Dilara Koçak, Milliyet
Akdeniz Diyeti
|
Etiketler:
aç kalmadan kilo verme
,
akdeniz diyeti
,
diyet yapma
,
diyet yapmak
,
hızlı kilo verme
,
kilo verme
,
zayıflama
,
zayıflamak
|