KARPUZ YİYEREK ZAYIFLAYIN


Yazın vazgeçilmeyen meyvesinin bilinmeyen faydaları..
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden olan karpuz, içeriğinde bol miktarda bulunan ‘laykopen’ maddesi sayesinde kanser türlerine karşı etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı oluyor.
Karpuzun yüzde 95′inin sudan oluştuğunu bildiren uzmanlar, temizleyici özelliği nedeniyle böbrekleri çalıştırdığını ve idrar söktürdüğünü belirtiyorlar.
Uzmanlar yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ederek , ‘laykopen’ maddesinin antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruma sağladığını açıkladı.
Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesi olduğunu açıklayan uzmanlar, karpuzun içeriğinin zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara tutunmasını engellediğini bildirdi.
-ZAYIFLAMAK İÇİN İDEAL-
Uzmanlar, karpuzun besin değerinin kabuğunda saklı olduğunu açıklayarak şunları söyledi:
‘Bu nedenle, olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketmeye çalışmalısınız. Kısa bir süre içinde kilo vermenin bir yolu da karpuz rejimi yapmaktan geçiyor. Bol miktarda su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri nedeniyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Ancak süreyi kısa tutmak ve tek yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla.’
Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu belirten uzmanlar, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini belirtti.
Karpuzun yüksek miktarda su içerdiğini ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha fazla dışarı atılmasını da sağladığını açıklayan uzmanlar, karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan ‘cucurbocitrin’ adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğu da söylenmekte.
Uzmanlar, yağ ve kolestrol içermemesi ve kalorisinin de düşük olması nedeniyle yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil, mat olmasına ve tırnakla hafifçe kazındığında yeşil kısmının kolayca ortaya çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Uzmanlar, kesilerek alınan karpuzun içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi konusunda bilgi verdi.