EV İŞLERİ EGZERSİZ İÇİN YETERLİ Mİ?

2.300 bayan üzerinde yapılan araştırmaya göre, ev işlerinin fazla kilolara engel olmadığı ve kalp sağlığını korumaya yetmediğini ortaya çıkardı.
Türk toplumunda bayanlar, özellikle de ev hanımları genelde spor yapmanın kendileri için gereksiz ve aynı zamanda zaman kaybı olarak görürken, sabahtan akşama kadar ev işleriyle uğraşıyor ve böylelikle de spor yapmış oluyoruz diyerek bu durumu açıklamaya çalışırlar.
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, ev işlerinin, kilolara engel olmadığını ve kalp sağlığını korumaya yetmediğini gösterdi. Bristol Üniversitesindeki araştırmacılar, 15 kentte, yaşları 60 ile 79 arasında değişen 2 bin 300 kadının durumunu değerlendirdi. Bu yaş grubundaki kadınlar, nüfusun göreceli olarak en az aktif kesimini oluşturuyor.
Katılımcılara düzenli faaliyetleri hakkında sorular yöneltilirken, bu faaliyetler arasında yürümek, bisiklete binmek, fitness çalışmalarına katılmak, spor yapmak, ev işleri, bahçeyle uğraşmak ve evde onarım işleri yapmak da yer aldı. Ayrıca çalışmaya katılan kadınların kalp ve akciğer sağlığıyla, kiloları da kontrol edildi.
Kadınların üçte ikisi, ancak ev işleri eklendiği takdirde, sağlıklı yaşam için gerekli haftalık egzersizi yaparken, ev işlerinin sağlık açısından kayda değer bir yarar sağlamadığı ortaya çıktı. Örneğin, haftada toplam 2,5 saat tempolu yürüyüş yapan kadınlar, hem daha az kilolu, hem de kalp sağlığı yerinde oluyor. Ev işleri yapan kadınlarda ise böyle olumlu sonuçlar görülmüyor.
Uzmanlar bir çok kadının, ev işleri dahil edildiği zaman gerekli egzersiz miktarını tamamladığını, ancak ev işlerinin tek başına sağlığa görünür bir yararı olmadığını vurguluyor.
Bu araştırma sonrasında doktorların, insanlara, ev işlerinin egzersiz sayılmayacağı ve mutlaka düzenli ve tempolu yürüyüşlerin yapılmasını tavsiye edecekleri bildiriliyor.