KADINLAR İÇİN 6 GIDA ÖNERİSİ


ASM Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum ömrümüzü uzatan 6 farklı gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini öne sürüyor. Kuzum’a göre bu gıdalar, düşük yağ oranına sahip olan yoğurt; uskumru ve alabalık gibi yağlı balıklar, nohut, fasulye, mercimek gibi baklagiller, domates, D vitamini içeren besinler, çilek ve böğürtlen gibi meyveler.
Kadınlar için 6 süper gıda önerisi ve bunların faydaları
Düşük yağlı yoğurt
Henüz kanıtlanmamış bir tez olsa bile, haftada üç ile beş kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığına dair görüşler var. Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor. Barsakları ve sindirim sistemini düzenliyor ve rahatlatıyor. Ayrıca kadınlarda mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini düşürüyor.
Yağlı balıklar
Haftada iki üç kez yenebilecek bu balıkların en çok yararı dokunan unsuru Omega-3 yağ asitleridir. Somon, sardalye vb. gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar.
Fasulye
Kadınların haftada en az üç dört kez yemelerinde büyük yarar var. Çünkü fasulye protein ve lif açısından son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli olmasına katkıda bulunuyor. Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair bazı çalışmalar bulunduğunu duyuruyor.
Domates (diğer kırmızı meyveler: karpuz, kırmızı üzüm, kan portakalı)
Kadınların domates, kırmızı üzüm ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç – beş kez tüketmeleri tavsiye ediliyor. Güçlü bir antioksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar var.
D vitamini ile takviye edilmiş az yağlı süt veya portakal suyu
Kadınların günde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı vardır. Kalsiyumun kemiklere faydalı olabilmesi için barsaklardan emilmesi gerekiyor. D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra şeker hastalığı, multiple sclerosis (MS), göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu.
Çilek ve böğürtlen
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler. Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır. C vitamini ve folik asit açısından çok zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunuyorlar.