ABUR CUBUR BAĞIMLILIK YAPIYOR


ABD’nin Florida eyaletindeki Scripps Araştırma Enstitüsünde görevli bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları testlerde, patates kızartması, hamburger ve kek gibi çok kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu gibi aşırı bağımlılık yaptığını ortaya çıkardı.
Fareleri üç ayrı grupta inceleyen bilim adamları, ilk gruptaki hayvanlara sağlıklı besinler verdi, ikinci gruba belli bir miktarda abur cubur yiyecek, son gruba ise sınırsız miktarda peynirli kek ile jambon gibi et ürünleri ve çikolatalı yiyecekler verdi.
İlk iki grupta herhangi olumsuz bir tepki görmeyen bilim adamları, istedikleri kadar abur cubur yiyecek tüketen farelerin hızla kilo aldıklarını gözlemledi. Son gruptaki farelerin beyin devrelerinin de sigara ve uyuşturucu bağımlılarında olduğu gibi zayıfladığı gözlemlendi. Abur cubur kesilince fareler iki hafta boyunca sağlıklı gıda yemeyi reddetti.
Başka bir testte ise abur cubur yiyecekler verilen farelerin ayaklarının arasında ışık yakarak acı hissetmelerini sağlayan bilim adamları, normal farelerin ışık yanar yanmaz bu gıdalardan uzaklaştıklarını ve yemeyi bıraktıklarını, buna karşılık obez farelerin ise acıya rağmen yemeye devam ettiğini gözlemlediler..
Bilim adamları, araştırmanın, bu tür çok kalorili gıdalar tüketme alışkanlığından kurtulmanın bağımlılık yapan maddelerden kurtulmak gibi zor olduğunu gösterdiğine işaret etti.